torstai 30. heinäkuuta 2015

Miten se nyt oikein on, pitääkö muslimin taistella jokaista "vääräuskoista" vastaantulijaa vastaan..

Islam on erityisen paljon tapetilla maailmalla tapahtuvien väkivaltaisten tekojen takia. Järjestöt kuten ISIS ja al-Qaida vilisevät otsikoissa... ne muslimit taas, taas ne tappavat kaikki. Koraanihan niitä käskee listimään jokaisen vastaantulijan. Jos alkaa lukemaan islamia vastustavia sivustoja, on siellä listattuja Koraanin jakeita, joissa kehotetaan silmittömään väkivaltaan. Näitä jakeita jaetaan blogeissa ja foorumeille: "Katsokaa nyt, niiden oma uskonto käskee tekemään näin, sanoo ne maltilliset mitä tahansa!"

Mistä sitä oikein lähtisi liikkeelle? Sanomalla kenties sen, että nämä iskut tuntuvat tekevät hallaa aivan kaikille. Myös muslimeille itselleen. Toiseksi, tuo tiettyjen jakeiden jakaminen antaa erityisen oudon kuvan islamista. Silmitöntä, raakaa väkivaltaa. En yhtään ihmettele, että tavallisen tallaajan on vaikea käsittää tätä asiaa. Mutta asia ei ole näin yksioikoinen.

Erityisesti islamia vastustavien sivujen artikkelit liittyen näihin "sotaisiin jakeisiin" on mielenkiintoista. Siellä ollaan niin oppineita ja asiasta tietäviä, lainataan yksittäisiä jakeita  ja mahdollisesti tuetaan niitä historiassa käyneillä tapauksilla tai vaikkapa haditheilla. Mutta kuinka moni näistä kirjoittajista on oikeasti lukenut koko Koraanin saati opiskellut arabiaa yhtään? Tai opiskellut islamin lakioppia tai vaikkapa hadith-tieteitä (sitä miten hadithit luokitellaan ja niin edelleen). Tai tafsiiria (eli esimerkiksi sitä missä olosuhteissa jakeet ovat ilmestyneet). Monille tuntuu riittävän ne yksittäiset, irralliset jakeet perusteiksi, ymmärtämättä edes sitä mitä alkuperäisessä tekstissä sanotaan. Ei ole ihme, että koen seuraavani aivan toista uskontoa kuin se mitä näissä tällaisissa teksteissä käsitellään.

Miekkajae?

Haluaisin esittää vastauksen tähän aiheeseen liittyen Jouni Suniselle, joka Kouvolan Sanomien mielipide-osastolla kertoi, että "Miekkalähetys kuuluu islamin dogmiin":

 Jouni Suninen väitti tekstissään esimerkiksi että:

Koraanin jae 9:5 eli Miekkajae on ilmestynyt myöhemmin kuin rauhanomaiset jakeet. Se kumoaa rauhanomaiset käskyt.
Maailmalla käyneiden tapahtumien johdosta voitaneen olettaa, että tietyt ryhmät kannattavat tätä samaa näkemystä minkä Jouni Suninen tuo esille. Mutta jos asiaan perehtyy yhtään perusteellisemmin, niin voi huomata tämän tulkinnan olevan kyseenalainen. Yksinkertaisimmillaan voidaan lähteä liikkeelle siitä, mitä tämän jakeen ympärillä sanotaan (eikä siis vain poimita kyseisestä kohtaa vain yksittäistä lainausta ilman sen omaa kontekstia).

Jos lukee vain tästä yhden kohdan, tästä saa todella väkivaltaiset käsityksen:

"Kun rauhoitetut kuukaudet ovat kuluneet, taistelkaa uskottomia vastaan missä heitä tapaattekin, vangitkaa ja saartakaa heidät ja väijykää heitä kaikkialla..." (Koraani 9:5)

Mutta jos näkisi yhtään enemmän vaivaa ja lukisi vaikka sitä seuraavan jakeen:

"Jos joku uskoton pyytää sinulta suojaa, suojele häntä, jotta hän saisi kuulla Jumalan sanaa, ja anna hänen sitten päästä muualle turvaan." (Koraani 9:6)

Tai jos jatkaa muutaman lauseen päästä...

Jos he sopimuksen tehtyään rikkovat valansa ja panettelevat uskontoanne, niin taistelkaa uskottomien johtajia vastaan. He eivät pidä valaansa. Taistelkaa, jotta he herkeäisivät. Ettekö taistelisi ihmisiä vastaan, jotka ovat rikkoneet valansa, ja halunneet ajaa profeetan pois luotaan? Hehän itse aloittivat." (Koraani 9: 12-13)

Jos siis lukee enemmän kuin vain yhden lauseen, voisi ymmärtää sen, että tässä on kyseessä tilanne, jossa ollaan keskellä väkivaltaisuuksia. Rauhoitettujen kuukausien aikana oli tulitauko, ja jos sen jälkeen muslimeja vastaan hyökättäisiin, heitä käsketään vastaamaan tähän. Ja jos joku etsii turvaa niin hänelle on se suotava. Tämä siis selvästi kumoaa sen ajatuksen, että jokainen vastaantuleva ei-muslimi pitäisi tappaa. Ja jos halutaan vielä islamin oppineiden lausuntoja, niin esimerkiksi ibn al-Arabi on sanonut tästä jakeesta:

"Tämän takia on selvää, että tämän jakeen sanoma on: taistelkaa uskottomia vastaan, jotka ovat sodassa teitä vastaan." (Ahkaam al-Qur'aan 2/456)  
 Onkin siis perusteltua kysyä, että miten tämä kumoaa muut jakeet, jotka kehottavat rauhaan? Jos sen lukee yksinään, niin kyllä varmasti saa sellaisen käsityksen. Mutta jos näkee hiukan vaivaa ja lukee enemmän, niin jae avautuu eri tavalla.

Itsemurhapommittajat..

Tässä postauksessa käsitelty jae ei suinkaan ole ainut jae, missä on tämän suuntaista tekstiä. Mutta samalla tavalla niistä muistakin jakeista pääsee paremmin selville kun lukee hieman enemmän. En lähde niitä nyt ruotimaan. Haluaisin kuitenkin vielä paneutua yhteen asiaan, nimittäin itsemurhaiskuihin. Sekin tunnutaan liittävän islamiin.

Itsensä räjäyttäminen on itsemurha ja täten se on muslimille kielletty teko. Koraanissa sanotaan:

Älkää tappako itseänne... (Koraani 4: 29)
 Ja hadithien puolelta:

 "Joka tappaa itsensä rautapalalla, hän iskee sitä rautapalaa vatsaansa Helvetin Tulessa loputtomiin." (Al-Bukhaari ja Muslim)
Esimerkiksi Shaykh Muhammad ibn Saalih al-'Uthaymeen on sanonut:

Mielestämme itsemurhaiskut, joissa henkilö tietää kuolevansa, ovat kiellettyjä. Itse asiassa se on suuri synti... (Majmoo‘ Fataawa wa Rasaa’il al-‘Uthaymeen)

Haluaisinkin päättää tämän postauksen seuraavaan jakeeseen:

Ei Jumala kiellä teitä olemasta hyviä ja oikeudenmukaisia niille, jotka eivät ole taistelleet teitä vastaan uskontonne tähden eivätkä ole ajaneet teitä pois kodeistanne. Jumala rakastaa oikeudenmukaisuutta. (Koraani 60:8)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti