keskiviikko 26. elokuuta 2015

Siviilien kimppuun hyökkääminen...

Ranskassa taas sattui ja tapahtui. Marokkolaistaustainen mies ammuskeli siellä junassa. Mies itse on puolustautunut sanoen, että hän aikoi vain ryöstää ihmisiä junassa. Mutta kyllähän tuollainen asearsenaali viittaa aivan joihinkin muihin suunnitelmiin. Tästä pääsemmekin tämän postauksen aiheeseen, eli siihen, että salliiko islam tai kannustaako se hyökkäämään siviilien kimppuun? Siviileillä viittaan siis henkilöihin, jotka eivät osallistu sotatoimiin. Hyvin yksinkertainen ja selkeä vastaus on, että heitä vastaan ei tulisi hyökätä, jotka eivät hyökkää.

Jo Koraani itsessään tekee  tämän asian hyvin selväksi:

Ei Jumala kiellä teita olemasta hyviä ja oikeudenmukaisia niille, jotka eivät ole taisteleet teitä vastaan uskontonne tähden eivätkä ajaneet teitä pois kodeistanne. Jumala rakastaa oikeudenmukaisuutta. (60:8)

Seuraavat hadithit ovat ohjeita sotatilanteisiin liittyen:

Ibn 'Umar on sanonut: "Näin tapetun naisen ruumiin eräässä Profeetan taistelussa, ja hän (ts. Profeetta) kielsi naisten ja lasten tappamisen." (Sahih Bukhari ja Sahih Muslim)

Ibn Maajan kokoelmasta löytyy hadith, jossa kerrotaan Profeetta Muhammadin sanoneen: "Sano hänelle, että lapsia ja työntekijöitä ei saa tappaa."

Abu Dawuudin kokoelmasta löytyy Anas ibn Maalikin kertoma hadith, jossa Profeetta Muhammadin kerrotaan sanoneen joukoilleen ennen kuin nämä lähtivät taisteluun: "Menkää eteenpäin Jumalan nimessä. Älkää tappako vanhoja ihmisiä, pieniä lapsia tai naisia, älkääkä ylittäkö rajoja."

Abu Bakr as-Siddiiq (islamin ensimmäinen kalifi) neuvoi armeijansa johtajaa: "Anna sinulle neuvon koskien kymmentä asiaa: älkää tappako naisia, lapsia tai vanhoja ihmisiä, tai kaatako hedelmäpuita..." (al-Muwatta, Kitaab al-Jihaad)

Esimerkkejä olisi muitakin, mutta näilläkin pääsee jo kärryille siitä mistä on kyse. Muslimin ei tulisi hyökätä heidän kimppuunsa, jotka eivät sodi häntä vastaan tai hyökkää häntä vastaan. Sotatilanteessakin tulisi välttää vahingoittamasta heitä, jotka eivät osallistu sotatoimiin (vaikka ovatkin ns. vastustajan puolella). Joku varmastikin alkaa saivartelemaan tässä vaiheessa, että Ranskassa asuvat muslimit saattavat kokea, että Ranska vastustaa heitä ja olisi siis hyökännyt heidän kimppuunsa. Ranskassa on tiettyjä lakeja, jotka tuntuvat koskevan erityisesti muslimeja; kuten laki, jonka seurauksena tytöt/naiset eivät voi käyttää hijaabia kouluissa. Mutta tämä ei ole sotilaallinen toimenpide. Toisekseen, jos lähdetään tällaisten poliittisten päätösten takia hyökkäämään siviilikohteisiin, mennään toisen kerran metsään. Esimerkiksi hyökkäämällä junaan todellakin on tarkoitus vahingoittaa ja tappaa kaikki vastaantulevat; miehiä, naisia, lapsia, työntekijöitä, vanhoja ihmisiä... täten mennen siis Koraanin ja hadithien neuvoja vastaan.

Tietyt jakeet voivat vaikuttaa sille, että muslimin tulisi hyökätä kaikkia ei-muslimeja vastaan. Mutta Koraania ja haditheja ei voi  lukea sillä asenteella, että poimii rusinat pullasta... tai pullanmurut pöydältä. Koraania ja haditheja täytyy tutkia kokonaisuutena ja huomioida eri määräykset ja ohjeet.

Voisin vielä mainita tässä erään islamin oppineen vastauksen koskien lentokonekaappauksia ja kidnappauksia. Ibn Baaz on sanonut:

"Jolla on vähänkin tervettä järkeä, ymmärtää lentokonekaappausten ja lasten kidnappaamisen ja vastaavien tekojen olevan äärimmäisen vakavia rikoksia, kaikkialla maailmassa. Niiden pahat vaikutukset ovat laajat, ja samoin ne aiheuttavat paljon haittaa ja vahinkoa viattomille; Jumala yksin voi käsittää kaiken sen. 
 .....
Näiden rikosten vaikutuksesta ei ole epäilystäkään. Joten hallitusten ja vastuussa olevien oppineiden ja muiden on otettava nämä asiat vakavasti ja tehtävä kaikkensa lopettaakseen tämä pahuus."

Myös Ibn Jibreen on antanut vastauksen koskien samaa asiaa:

"Ei ole epäilystäkään etteikö kaappaaminen olisi virhe, vääryys ja tietämättömyyttä. Sen lisäksi se on lainvastaista, joka aiheuttaa kauhua matkustajille, ja se on matkustajien uhkaamista sellaisella mitä heillä (kaappaajilla) ei ole oikeutta tehdä." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti